Börjar med de lättaste recepten.
Vanliga recept som tomatsoppa och broccolisoppa finns det tusen varianter och om du inte har något särskilt recept att följa efter så kan du alltid kolla recept.nu eller fråga dina föräldrar.
___________________________________________
Frukost välling. Vanlig välling man köper i affären, finns med eller utan fullkorn.
1 dl pulver
2 dl vatten.
Värm upp i micro eller i kastrull så klumparna försvinner. Servera i en skål eller kopp!
Vällingen är bra (trots att man knyter välling till bebis mat) för den håller en mätt länge på väldigt lite mat. Samt är den lätt att laga.
___________________________________________
Tomatsoppa
Gör en klassisk tomatsoppa (receptet för en vanlig tomatsoppa kan jag inte tyvärr :( )eller köp Campbells tomat soppa på burk.
1 burk campbells tomatsoppa
1 burk vatten
matlagningsgrädde
Krydda gärna med några goda kryddor men avstå från saker som chili. Om du inte vill lackera om toaletten.
Alternativt.
Spaghetti ringar i tomatsås. Det går att köpa i nästan vilken mataffär som helst.
Värm upp så mycket spaghetti ringar du vill ha i kastrull.
Lägg sedan maten i en mixer eller använd stavmixer. Tillsätt matlagningsgrädde och mjölk.
MIXA!!!!!!
Drick i kopp eller skål. Det är ett väldigt lätt recept och gott.
Tips:
Tillsätt köttfärssås till receptet och mixa i mixer eller stavmixer. Det blir mycket godare. Det finns god Felix köttfärssås. Det är inte alltid man orkar stå och göra köttfärs.
___________________________________________
Johanna-specialare
Kålrot
Rotselleri
Potatis
Qourn
En påse snabbnudlar
kryddor.
Vatten.
Mjölk/Matlagningsgrädde
Tillsätt ingredienserna efter vad som känns rätt. Gå på magkänsla (kanske hungerkänsla, hehe..)
När soppan är varm och klar så mixa med stavmixer så den får en god konsistens och färg.
Qournen kan t.ex kyckling, fisk eller kött.
___________________________________________
Campbells kycklingsoppa
Det är samma anvisningar som med tomatsoppan.
Mixa alla kycklingbitarna med soppan med stavmixer eller mixer. Servera när den fortfarande är varm. Krydda gärna.
___________________________________________
Nudelsoppor och soppor på påse.
Nudelsoppor med snabbnudlar.
Mixa med stavmixer för bästa resultat och krydda som du vill. Tillsätt maglagningsgrädde för en fetare soppa. (man vill få i sig så mycket fett man kan)
___________________________________________
Gryta-deluxe
Man kan mixa alla sorters grytor men när man mixar den med mixer eller stavmixer så måste man se till att lägga till vatten. Kanske 3-4 dl. Oroa dig inte om att smaken försvinner, för det gör den inte. Grytor är dock väldigt sega men det GÅR. Om man känner att sin gryta är för seg för att få in genom mellanlägget så lägg till en till dl vatten och testa. Man måste känna efter helt enkelt.
___________________________________________
Broccolisoppa med mixad fläskfilé.
Broccolisoppa enligt typiskt recept eller efter burk. Lägg till mixad fläskfilé och matlagningsgrädde.
Värm upp och krydda.
Servera när den är varm.
___________________________________________
"min flickväns middag"-gryta
Stekta köttbullar (hemmagjorda i det här fallet men jag antar att vanliga från affär funkar lika bra)
potatismos
brunsås
svartvinbär gelé
vatten
Mixa med stavmixer och se till att mixa så alla bitarna blir väldigt små. Tillsätt vatten efter behov för att få den så flytande som det går.
Det kan låta äckligt vid första anblick men det är bland det godaste jag har fått äta under min tid med mellanlägg. Det smakar allt som man har lagt i och är väldigt mättande.
___________________________________________
Efterrättstips! (lite roligare och godare matlagning :-) )
Smält isglass. Drick det när den har smält, eventuellt lägg till coca-cola, juice eller vatten. Funkar bäst med piggelin eller andra glasser som är endast isglass.
Milkshakes!
Mixa med en mixer mjölk, vanligsocker, grädde, glass och valfria tillbehör till en god milkshake.
Favoriterna här var choklad och jordgubb.
För att få den rätta chokladsmaken, använd oboypulver eller krossa vanlig mjölkchoklad.
För att få den rätta jordgubbssmaken, använd jordgubbsylt i milkshaken.
Chokladmousse -
En ny favorit som är god och MÄTTANDE.
1 förp. ekströms färdig chokladmousse räcker till många serveringar.
Vispa moussen och kyl.
Servera med vispad grädde och mald choklad.
___________________________________________
Här kommer lite recepttips jag har fått av Kenneth bengtsson. Dessa recept är väldigt smarta och konstruerade av dietister.
Berikningspulver är inget måste men det funkar att ha i. Det finns att köpa på apotek och hälsokostbutiker.
Frukost exempel
2 dl filmjölk eller yoghurt (3%)
2 msk berikningspulver
1 msk vispgrädde
Juice
Lunch och middagssoppa
Berikad kött, fisk eller grönsakssoppa
1,5 – 2 dl standardmjölk
1-2 msk majsvällingpulver eller berikningspulver
1 dl mixad, passerad fisk, kött eller grönsaker
Kan även berikas extra med några matskedar vispgrädde, crème fraiche, rapsolja eller 1 äggula
Mellanmål och efterrättssoppor
Fruktdrink
1,5 dl standardmjölk
1-2 msk majsvällingpulver eller berikningspulver
ca 1 dl mixad eller passerad frukt
½-1 msk florsocker
Mixa allt till en slät och fin konsistens.
Frukt- och glassdrink
½ dl standardmjölk
1 msk majsvällingpulver eller berikningspulver
1 dl gräddglass
ca 1 dl mixad eller passerad frukt
½ msk florsocker
Mixa allt till en slät och fin konsistens.
Fildrink
½ dl grädde
½ dl fil eller yoghurt
½ msk majsvällingpulver eller berikningspulver
2-3 msk koncentrerad juice
florsocker ”efter behag”
Blanda alla ingredienserna väl.
”Sängfösaren”
1 dl fet yoghurt och fet mjölk blandas till önskad konsistens
50 g mixad eller mosad färsk, fryst eller konserverad frukt eller bär (blir t ex
fruktcoctaildesserten över kan denna användas)
1 msk socker
1-3 tsk rapsolja
Eventuellt 1 msk majsvällingberikning som rörs i strax före servering
Det finns nog flera recept jag har glömt bort att skriva ner. Förutom de som jag fick av kenneth, de är skrivna (som ni kanske ser) direkt efter deras egna anvisningar.
Jag vill tacka Kenneth, dietisterna på ica, Min flickvän Johanna, Min bror och mina föräldrar för deras engagemang med att göra olika måltider som är goda och tipsen som gör så det känns som att gainomax inte är frukost-lunch-middag.
___________________________________________
Slänger in en bild från hur jag ser ut idag också. Idag är det 2 dagar ifrån en månad sedan operationen. Alltså 26 dagar sedan operationen. Svulladan ser ut att ha gått ner en hel del, kanske börjar det gå mot 100% sträcket. Vet inte, får se på torsdag. :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar